Wat als iemand je vraagt: wat wil jij nou echt? Wat past bij jou? Waar draait het voor jou ten diepste om?

Dan kun je dat op een heleboel verschillende manieren aanvliegen. De methode die ik heb toegepast, wil ik hierbij graag delen. En wel het maken van een mindmap.

Via een vriendin kreeg ik het boek “Presenteren is een feest” van Roeland Schweitzer. De aanleiding daarvoor was dat ik op 27 november op een podium ga staan. Dit boek lijkt mij een fantastisch hulpmiddel om mijn zenuwen de baas te worden en tips daarvoor te ontvangen.

Ik blader er doorheen en zie een mindmap staan. En op de drie bovengenoemde vragen, kan dit mij ook helpen, denk ik. Ik pak ouderwets een blaadje papier en een pen. En begin te tekenen en te schrijven.

In het midden komen mijn kernwaarden te staan: delen – verbinden – humor.

En daaromheen ga ik verder bouwen waardoor mijn activiteiten zichtbaar worden. Ineens denk ik aan mijn eigen stip die ik een maand of zes geleden heb bepaald. Het zoeken van meer verbinding met de natuur, met de mens en de dwarsverbanden daartussen. Terwijl ik deze gedachten de revue laat passeren, vloeit er van alles uit mijn pen richting het papier. En blijf ik schrijven. Wat ik belangrijk vind in de activiteiten die ik ontplooi. Maar vooral ook wat ik privé nastreef, wat ik belangrijk vind in vriendschappen.

Mijn intentie is om anderen te laten stralen op hun eigen podium.

Dat geef ik vorm door bijvoorbeeld ‘de mens achter de ondernemer’ te interviewen. En ik realiseer me daarbij dat ik eigenlijk aan hen dezelfde vragen stel die in de eerste alinea staan. En dan gebeurt het volgende. Ik zie hen nadenken en tot nieuwe inzichten komen die zij vervolgens hardop uitspreken. En ik zie tevens hoe fijn zij het vinden om zich dat opnieuw te realiseren.

Door het zo op papier te zetten, word ook ik blij.

En realiseer ik me dat ik elke dag even kort naar mijn persoonlijke mindmap wil kijken. Zodat ik mijzelf elke dag kan laten stralen. En tevens mijn focus helder voor die dag helder heb. En dat ik in staat ben om mijn eigen podium vorm te geven. Sterker nog: dat ik zelf bepaal hoe ik mijn podium vorm wil geven. En dat geeft een prachtig gevoel van vrijheid. Mijn dag niet meer stuk. Maar de échte uitdaging ligt in de gedachte dat ik mezelf heb voorgenomen om elke dag naar mijn persoonlijke mindmap te kijken.

Oh help, waar heb ik mijn schrift met dagelijkse aantekeningen gelaten?? En ik voel de zenuwen alweer omhoog kruipen ….