Aan het begin van elke nieuwe dag lees ik de Tzolkin.

Wat heeft deze Maya kalender voor mij in petto? Vandaag staat er onder andere dat ik te maken krijg met mijn ‘occulte partner’ die mij mijn blinde vlekken laat zien.

Ik heb de neiging om terug te vallen in oude patronen zoals het Helperssyndroom. Dit betekent dat ik een sterke drive heb om anderen te willen helpen om ervoor te zorgen dat zij zich beter gaan voelen. Het nadeel daarvan is, is dat ik mezelf in de problemen breng. En dat is o zo herkenbaar.

Het Helperssyndroom

Ik maakte nog net niet ál het huiswerk van de kinderen op de middelbare school. Nu lees ik hun sollicitatiebrieven en geef tips en adviezen. Ooit deed ik een coachopleiding. En reikte oplossingen aan op vraagstellingen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling maar ja, dat was ik zo gewend vanuit mijn oude sales- & marketingbaan.

Nu praat ik met de buurvrouw over de huidige tijd en probeer haar te overtuigen van mijn kant van de medaille. Ik weet namelijk zeker dat ík gelijk heb. Ik maak een wandeling met een vriendin die geen prik wilde maar nu zegt: “Als ik niet meer op vakantie kan, ga ik hem toch halen.” En ik schrik me een hoedje. En niet alleen over het woord ‘halen’.

En zie hier, de valkuilen van de intocht van mijn Helperssyndroom. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Altijd maar klaar willen staan voor de ander om hem of haar te helpen. Maar wat bereik ik daar mee? Zeker als mensen niet zitten te wachten op ongevraagd advies.

Innerlijke weten

Juist als deze snaar bij mij gaat trillen, dan wijst hij mij erop dat ik onvoldoende aandacht aan mijn eigen innerlijk besteed. Zodra een vloedgolf zich aandient, laat ik mij meesleuren. Ik raak op dat moment de draad met mijzelf kwijt. Wat is nou voor mij van wezenlijk belang? Wat wil ik dan bereiken?

Het meditatiekussen ligt klaar; de muziek is uitgezocht. Ik zet mijn koptelefoon op en ga zitten. Vol met adrenaline over alle berichten die ik via social media tot mij heb genomen. En die mij opstandig en droevig maken. Zal ik ook een serie aan berichten plaatsen wat ik ervan vind? Help ik daar iemand mee?

Inzichten

Het antwoord komt als vanzelf tijdens de meditatie. Na een paar diepe zuchten en een hoge ademhaling, voel ik mij langzamerhand weer terugkomen in mijzelf. Mijn adem wordt rustiger en ik probeer ontspannen bij mijn innerlijke weten terug te keren. Het is goed om dingen te laten bezinken, misschien af en toe eens een stilte te laten vallen en bij mezelf de Uit-knop aan te zetten. Ik moet niet van alles naar míjn hand willen zetten. Ongeacht de goede bedoelingen. Bewustwording en inzicht in mijn valkuilen vragen mijn aandacht.

Mijn les voor vandaag is:

Stap uit het nest van valstrikken en manipulaties en bouw zelf een nest van geloof, hoop en liefde.