Het strand is een omgeving waar mooie gesprekken tot stand komen. Eén van die mooie gesprekken is met Stephan Huizer. Hij is manueeltherapeut en eigenaar van PreVita. Met PreVita helpt hij bedrijven en organisaties met het opzetten en uitvoeren van gezondheidsbeleid waaronder het Preventief Medisch Onderzoek. Voor dit laatste heeft hij een instrument bedacht dat hij aanbiedt via licentiehouders. Dit product heet Gezondwerkt.

Da’s best veel wat je opnoemt. Waar zit nou jouw passie?

“Eigenlijk bij alle drie wel. Ik hou ervan om zaken te onderzoeken, te analyseren en op te lossen. Met mensen ga ik graag het gesprek aan om te kijken wat de klachten zijn maar vooral ook waar ze vandaan komen. En wat iemand zelf kan bijdragen aan zijn of haar eigen herstel. En mijn passie zit ook in het ondernemerschap. Dat is niet altijd even gemakkelijk maar ik vind het fijn om zelf ‘in charge’ te zijn.”

Hij begint te lachen en vult aan:

“Eigenlijk vind ik veel dingen leuk. Zoals het nadenken over complexe gezondheidsproblemen. Maar ook het echt helpen van mensen. Als ik adviezen geef, staat de kwaliteit van dat advies voorop. En daarbij kijk ik eveneens naar wat mijn advies bij de ander oproept. Als ik te veel vanuit mijn professie redeneer, dan kan ik de aansluiting verliezen.”

Ik ken Stephan van een cursus (die wij samen bij Jan Boon hebben gevolgd) en hij komt op mij heel bescheiden over. Zo blijkt ook weer uit ons gesprek op het strand. Wat wil jij eigenlijk bereiken?

“Ik zoek naar een middenweg tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. In de interactie moeten we allebei bewegen. Ik probeer mijn visie en bevindingen op een zachte manier voor het voetlicht te brengen en mensen, naast bijvoorbeeld een behandeling, ook een stuk bewustzijn mee te geven. Mijn behandeling en/of advies moet echt van toegevoegde waarde zijn.”

Hoe doe je dat dan?

“Een probleem moet vaak op een ander niveau worden opgelost dan hoe het zich in eerste instantie openbaart. Ontspanning is daar een voorbeeld van. Zowel mentaal als fysiek krijg je meer rust door meer te bewegen of te gaan sporten. Dat is iets dat ik zelf doe maar waar ik ook mensen bewust van wil maken hoe dat bijdraagt aan je eigen gezondheid en welzijn. Een mens beschikt zelf over behoorlijk wat eigen krachten die je in kunt zetten.”

Je klinkt als een echte verbinder; een mensen-mens.

“Dat klopt, denk ik, wel. Ik kan goed aanvoelen wat mensen voelen. Noem het maar sensitief. En ik kan ook goed zien hoe mensen bewegen. En daar kunnen we nog wel het nodige verbeteren.”

Hoe bedoel je dat?

“Van nature is de mens gericht op energie sparen. Als je kijkt naar vroeger, waar minder voedsel voorhanden was, spaarde je je reserves. Dat is er in de loop der tijd ingeslopen. In de huidige tijd zitten we te veel, bewegen we te weinig en eten te veel. Terwijl we zelf daar een balans in zouden kunnen brengen. Door bijvoorbeeld een wandeling tussen de middag te maken. Dat is voor het fysieke gestel goed maar ook voor het mentale stuk. Door bewust te ontspannen, kun je daarna je aandacht veel beter op het werk richten. En dan komen we uit bij vitaliteit; het snijvlak waar fysiek, mentaal en emotioneel elkaar ontmoeten.”

Hoe krijg je voor elkaar dat mensen zich meer bewust gaan worden?

“Ik luister naar de klachten maar probeer er tegelijkertijd achter te komen waar deze vandaan komen. Oorzaak en gevolg. Bij mij krijg je geen quick fixes, om dat zo maar eens te zeggen, maar een gedegen advies. Ik wil echt helpen in het aanreiken van tips voor de lange termijn. Een behandeling is kortstondig maar aangevuld met goede adviezen over zaken die mensen inzicht geeft in ongezonde patronen en/of gedachten kan helpen om draagvlak te krijgen om gedrag voor de langere termijn te veranderen. Het meedenken over hoe ze dat in hun dagelijks leven kunnen toepassen, zorgt ervoor dat het meer een automatisme gaat worden.”

Ik ben nog even op zoek naar de verbinding met je andere twee bedrijven: PreVita en Gezondwerkt.

“Hahaha, dat lijkt uit elkaar te liggen maar dat valt wel mee. Het komt er eigenlijk op neer dat ik graag mijn visie op gezondheid uitdraag. Dat doe ik vanuit PreVita, vandaaruit is mijn online-systeem voor Preventief Medisch Onderzoek weer gebouwd. Preventieve gezondheid is nog sterk onderbelicht in de reguliere gezondheidszorg hoewel daar langzaamaan verandering in komt. In de huidige Coronacrisis komt dit ook pijnlijk tot uiting. De focus op vooral de fysieke gezondheid is daar veel te prominent vind ik.”

Uit zijn hele verhaal spreekt passie en een enorme drive om mensen te helpen. Wat ik mij afvraag is waar de persoon Stephan behoefte aan heeft? Hoe zorg jij voor een goede balans in je leven?

“Ik heb eigenlijk niet zo veel nodig, ben ik achter gekomen. Ik hou van hardlopen, wandelen in de natuur, interactie met mensen en een eenvoudig spelletje aan tafel. Ik loop drie keer in de week ongeveer 16 kilometer hard. En dan is het gezellig want er wordt best veel gepraat onderweg.”

Tijdens het gesprek komt ‘en passant’ ter sprake wat hij allemaal heeft gestudeerd en welke deelcertificaten hij ook in zijn bezit heeft. Onder andere Fysiotherapie, ergonomie en een Master in de Manuele Therapie. Maar ook orthomoleculaire geneeskunde. Tevens is hij gecertificeerd kayak-, klim- en zeilinstructeur. En, hij heeft vroeger mooie survivalweekenden in de Ardennen georganiseerd. Als tienkamper heeft hij in zijn jonge jaren op hoog niveau gepresteerd waardoor hij toegelaten werd op het CIOS.

En hieruit blijkt maar weer hoe bescheiden Stephan is want dit komt letterlijk pas aan het einde van ons gesprek aan bod. Uit zijn hele verhaal blijkt enerzijds dat hij prestatie gedreven is maar vooral wordt gemotiveerd om anderen te helpen.

In het kader van ‘delen en verbinden’ heb je tot slot nog een advies voor ons?

“Zorg goed voor jezelf. Daar begint het mee. Pas als je goed voor jezelf kunt zorgen, kun je voor anderen zorgen zoals je werkgever en/of je partner. Neem dus op tijd en bewust je rustmomenten. Kies een activiteit of sport die bij je past en die je meerdere keren per week kunt uitvoeren. Zo zorg je dat je mentaal en fysiek in balans komt en blijft. En graag speel ik een rol in de bewustwording daaromheen mocht het je niet lukken.”

Na uren wordt het tijd om het strand te verlaten. Mede ingegeven door het feit dat er een pubquiz in de strandtent wordt georganiseerd. Wat fijn om te zien dat het ‘gewone leven’ enigszins terugkeert met dit bedrijfsuitje. Stephan en ik geven elkaar nog een elleboog bij het afscheid. ‘Gewone leven’? Nog niet helemaal….

Interview #6 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’