“If the highway is blocked, you always find another road to drive on”, is dé lijfspreuk van Pascal Huisman. Zijn passie verwoordt hij als volgt: “Het onmogelijke mogelijk maken”. Dat kan hij nu wel zeggen, maar kan hij het ook waarmaken? Een inspirerend interview met een bescheiden mens. Zijn bescheidenheid komt aan het eind van dit interview tot een climax ….

Waar komt deze ambitie vandaan?

Als kind heb ik veel tegenslagen gekend vanwege astma. Op de basisschool was ik vaak korte periodes ziek. Hierdoor heb ik een aantal cruciale periodes gemist. Daardoor werd ik ook laag ingeschaald voor het vervolgonderwijs. Ik kreeg het advies om automonteur te worden. Maar ik wilde graag reclametekenaar worden. Ik denk dat ik het beste van mijn beide ouders heb: de kennis en kunde van mijn vader en het doorzettingsvermogen van mijn moeder. Door hun steun heb ik mijn eigen leertraject mogen inrichten. En zo ging ik naar het Grafisch Lyceum.

Hoe pakte je dat aan dan?

Ik ben van huis uit erg leergierig maar vooral nieuwsgierig. Dus ik pakte met beide handen extra projecten aan omdat ik zoveel mogelijk wilde leren. Zowel qua kennis als qua vaardigheden. Vervolgens heb ik gekozen om verder te gaan met bewegend beeld. En heb daarna ook nog een hbo-opleiding gevolgd op het gebied van Media en Entertainment.

Dat klinkt als doorzetten, gedrevenheid en kracht.

Dank je, dat is het ook wel. Dat heb ik ook met sport. Ik heb gevoetbald en ook daar heb ik leren doorzetten. Maar toen dat echt niet meer ging, ben ik overgestapt op korfbal. En heb daar op een redelijk hoog niveau gespeeld. Vanwege mijn gezondheidsproblemen heb ik vooral tactisch leren kijken naar de sport. En daar haalde ik dan weer voordeel uit. Inmiddels ben ik scheidsrechter voor de landelijke korfbalbond.

Over het onmogelijke mogelijk maken gesproken ….

Als scheidsrechter moet je natuurlijk continu op je qui-vive zijn en een goede conditie hebben. Als kind ben ik naar een astmakamp geweest. Daar heb ik geleerd om spelenderwijs met mijn aandoening om te gaan, en door andere spiergroepen te gebruiken. Bijvoorbeeld doordat er getest werd wat de hartslag met mij deed tijdens het rennen.

Wat heb je daar uitgehaald?

Mijn begeleiders gingen meten hoe snel ik het benauwd kreeg tijdens het hardlopen. Vervolgens ging men mij helpen zonder medicijnen te gebruiken. Als ik mijn adem onder controle kreeg, daalde mijn hartslag. Dat betekende dat ik op een natuurlijke manier veel meer zuurstof kon opnemen op het moment dat ik de buikademhaling ging toepassen. Dus ik heb geleerd om het in balans te brengen.

Hoe pas je dat nu toe als scheidsrechter bijvoorbeeld?

Ik gebruik nu een hartslagmeter. Mede daardoor heb ik goed inzicht in wat mijn lichaam aankan. Ik heb een vrij hoge hartslag. Als het boven de 183 komt, dan verbruik ik mijn reserves. Daaronder bouw ik juist reserves op. Ook hier geldt dat ik ben gaan kijken naar het toepassen van een andere tactiek.

Interessant, hoe werkt dat dan?

Om een voorbeeld te gebruiken: als ik rond de 193 zit, kan ik het twee minuten volhouden. En als de hartslag onder de 160 komt, mis ik momenten in de wedstrijd omdat je concentratie een eigenslag kent. Nu ik dat weet, gebruik ik andere looplijnen om mijn energie op te laden.

Jij bent app-ontwikkelaar. Hoe kun je deze talenten inzetten in je werk?

Ja, mooie vraag. Ik maak eigenlijk alles op maat. En bied dus geen standaardoplossing. Ik ben graag vanaf het begin erbij betrokken om met de opdrachtgever mooie co-creatieprojecten uitvoeren. Ik bedenk graag concepten en voer projectmanagement uit. Door op te komen voor mezelf heb ik mezelf verder weten te ontwikkelen. Ik denk dat ik dat doorzettingsvermogen mede dankzij mijn ziekte heb meegekregen.

Welke expertises breng jij in?

Omdat ik zowel kennis heb op het gebied van programmeren als van vormgeving kan ik ingewikkelde producten versimpelen en vertalen naar een technisch ontwerp. Ik hou van de combinatie van innovatief, creatief en conceptueel. En, wat ik ook belangrijk vind: ik ga uit van mijn eigen kracht en wil niet achter de anderen in de markt aanlopen.

Dat klinkt mooi. Waarom niet eigenlijk?

Ik wil projecten draaien waar ik een goed gevoel bij krijg. Dan geef ik ook meer dan 100%. Omdat het mijn volledige aandacht en interesse heeft. Ik wil het graag zo perfect mogelijk opleveren. Ook al werkt de app, dan vind ik altijd nog wel iets dat nog beter kan.

Precies dat tekent Pascals betrokkenheid. Mooi is dat. En gaande het gesprek blijkt hoe bescheiden hij is. Pascal heeft een ongelooflijk mooie app weten te bouwen voor het Nederlandse damesteam IJshockey. Hier komen zijn liefdes prachtig samen: innovatie, creativiteit, co creatie en optimalisatie. En dat op zijn favoriete vakgebieden: sport en app-ontwikkeling.

Het dames IJshockeyteam: Hoe ben jij met hen in contact gekomen?

Tja, op een bepaald moment kom ik iemand tegen met wie ik in gesprek raak. Hij blijkt de materiaalman van het team die mij op een bepaald moment in contact brengt met de coach. Ik ben een app gaan ontwikkelen op basis van hun wensen. En heb deze bij mijn lokale korfbalclub getest. Daarna hebben we hem in gebruik genomen tijdens het WK in Zuid-Korea in 2017.

Hoe heeft de app een bijdrage kunnen leveren?

Mijn compagnon is meegegaan met het team waardoor we op locatie de data erin konden zetten. Bijvoorbeeld hoe vaak een speler op doel schiet, vanaf welke afstand, hoe vaak iemand een duel wint et cetera. In Nederland hield ik tegelijkertijd de statistieken bij. Na een wedstrijd kon de coach dan de hele wedstrijd analyseren. En op het moment suprême heeft hij een ander strijdplan gekozen om de finalewedstrijd te spelen. Het WK werd uiteindelijk gewonnen. Het daaropvolgende WK ook.

Zo, dat is een prachtig succes!

Absoluut. We hebben meerdere camera’s ingezet op diverse posities zodat alle momenten goed terug te halen zijn. Je registreert dan dus niet alleen bepaalde situaties maar de hele wedstrijd. Dat is echt van toegevoegde waarde gebleken. Het ijshockeyteam heeft door de mooie winstpartijen ook veel meer exposure gekregen en daarmee erkenning.

Wat heb je nog als wensen?

Ik wil me graag onderscheiden van andere app-ontwikkelaars door met de opdrachtgever in co-creatie samen te werken als gelijkwaardige partners. Vooral met kleinere ondernemers. Dit hulpmiddel kan natuurlijk in veel sectoren gebruikt worden. Er is nu een app ‘up and running’ voor de schilders branche bijvoorbeeld. Door het toepassen van slimme technieken bespaart een schilder veel tijd in bijvoorbeeld het offerte traject. Met enkele drukken op de knop rolt er een op maat offerte uit per ruimte die geschilderd moet worden. En zo kan ik deze ook voor andere ondernemers samenstellen.

Ik heb ook het gevoel dat jij als sportman, ook voor de sport nog iets wil doen?

Inderdaad. Ik wil de sport graag veiliger maken. Door de wisselwerking met de camera’s stuurt de app, de beelden direct naar een arts of fysiotherapeut als iemand met een blessure uitvalt. Daardoor kun je een revalidatietraject op maat maken en de revalidatietijd verkorten.

En daarnaast heb ik ook een app bedacht die mij als scheidsrechter kan gaan ontzorgen. Zo hoef ik niet meer in een notitieblok mijn administratie bij te houden maar kan dat op mijn horloge. Dat is natuurlijk een stuk efficiënter.

Tot slot is het nog aardig om te melden dat Pascal zorg heeft gedragen voor de hele techniek rondom het ‘Glazen Huis’ voor de lokale korfbalclub in Maassluis, CKC. Waarbij hij tevens het hele betaalsysteem via zijn server laat lopen. Ben benieuwd hoeveel extra gelden de korfbalclub heeft weten op te halen.

‘Het onmogelijke mogelijk maken’. Ik denk dat Pascal heeft bewezen dat hij die uitspraak meer dan waar weet te maken.

Interview #16 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’