Tegenover mij, op een zonnig terras op het strand, zit een jonge en creatieve ondernemer, Margot Beun van Studio Buen. Afgestudeerd aan Academie Artemis weet ze duidelijk te vertellen wat ze wil bereiken. Ik hoef eigenlijk geen vraag te stellen … Margot weet me vanaf de eerste minuut te boeien. Maar, toch vind ik een gaatje voor de eerste vraag. Zodra ze ademhaalt, komt-ie.

Academie Artemis. Klinkt bekend maar wat is dat voor een opleiding?

“Het is een Hogeschool voor Styling, gericht op interieur, mode, media, food en retail. Ik ben afgestudeerd ‘allround stylist’. Maar, ik vind dat de titel ‘allround creative’ beter de lading dekt. Van trendanalyses en onderzoek naar consumentenbehoeftes naar een plan. Om dat vervolgens visueel te vertalen naar een innovatief concept. En sinds afgelopen februari ben ik een aantal uren in de week voor hen gaan werken op communicatie en events. Wat een wervelende start was dat.”

Vertel … had het iets te maken met Corona?

“Ja zeker want ineens moest de hele school gedigitaliseerd worden. Zo werd ik betrokken bij twee grote projecten, namelijk de Open Avond en de Eindexamen Expositie. Daarbij gingen we van fysieke bijeenkomsten naar online platform.”

“Ter voorbereiding op de Open Avond hebben we aan gastdocenten, hoofddocenten, leerlingen en alumni gevraagd of zij in een filmpje van 30 seconden tot 1 minuut wilden insturen over hun ervaringen met de Academie. En daar kregen we toch mooie filmpjes van. Inspirerend en goed op elkaar aansluitend. Hierin werd duidelijk waar de Academie voor staat, wat deze heeft gebracht en wat de Academie onderscheidend maakt. Op de avond zelf hebben we online presentaties verzorgd en online speeddates georganiseerd.”

En de Eindexamen Expositie, hoe ging dat?

“Dat vond ik ook heel bijzonder om te doen. Want ook dit moest online gebeuren. Normaal gesproken krijgt iedereen een stand en de mogelijkheid om zichzelf te presenteren. Samen met een ontwerpbureau hebben we alles besproken en in vier weken gingen we van idee naar complete realisatie. Dat was supersnel en erg uitdagend om te doen. Voor het eerst ook in het Engels.”

WoW! Klinkt heel gaaf. Maar naast Artemis ben je ook bezig met je eigen bedrijf, toch?

“Klopt! Koken/foodstyling is mijn passie en ik wil graag mensen blij maken daarmee. Maar daarnaast doe ik ook veel vormgeving, interieur en branding opdrachten vanuit mijn bedrijf, Studio Buen. Eigenlijk alles wat op mijn pad komt en waar ik een goed gevoel bij krijg. Zo komen er telkens weer nieuwe kansen en mogelijkheden voorbij.”

Oh, spannend, wat voor nieuwe kansen dan?

“De ‘Creatieve Diners’ is daar een voorbeeld van. Dit is een nieuw concept dat in ontwikkeling is. Zie het als een samenwerking tussen drie individuen want ik werk hiervoor samen met twee anderen, Meike Liedenbaum en Carlijn Arts. Wij kennen elkaar van de hockey en delen de passie voor eten. En, het mooie is, dat we elkaar enorm aanvullen. Meike is van de smaken en technieken, Carlijn van de organisatie en financiën en ik van het concept en de styling.”

Hoe gaat het dan in z’n werk, oftewel kun je het voor mij visueel omschrijven?

“We hebben een mooie avond verzorgd voor Bibliotheek Westland. Zij kregen een vijfgangenmenu waarbij bij elke gang een boek, dat zij zelf hadden uitgekozen, werd gevisualiseerd en vertaald in het gerecht. Moeilijk om tot in detail te omschrijven maar hiervoor hebben we gebruik gemaakt van lokale Westlandse producten en de 80/20 regel toegepast. Dat wil zeggen dat we 80% plantaardige – en 20% dierlijke producten hebben gebruikt. We kijken bijvoorbeeld ook nadrukkelijk naar producten die in een bepaald seizoen te verkrijgen zijn. En daarnaast hadden we bijvoorbeeld ook slingers van boeken gemaakt.”

Nog een voorbeeld, toevallig?

“Stel je een Coronaproof netwerkevent voor. Iedereen krijgt een eigen pakket bij binnenkomst, zodat ze hun eigen tafel kunnen dekken. Tevens ontvangt men een vacuümverpakte bestek-set en een eigen desinfecteerspray. Zo kan je tijdens het event makkelijk van plek verwisselen als iedereen zijn of haar eigen ‘tafeltje-dekje’ weer mee kan nemen. En daar kun je dan ook mee spelen. Met Corona als thema serveren we bijvoorbeeld een geheel kleurloos gerecht, wat staat voor die periode. Mensen kunnen vervolgens zelf kiezen hoe ze hun gerecht willen kleuren en/of op smaak willen brengen. Als eter ben je zelf aan zet om het gerecht af te maken. Welke keuzes maak je? We willen dat een gerecht je laat nadenken en discussie opwekt. Vrij vertaald kun je dan bijvoorbeeld aan elkaar de vraag stellen ‘ga je hard van start’? Of een vierkant stukje kip verbinden met een rond eitje. Denk je circulair of denk je in hokjes? Zo proberen we over alles na te denken en van toegevoegde waarde te voorzien.”

Ik word hier helemaal blij van en zie het inderdaad zo voor me. Wat een geweldig voorbeeld. Maar, ik ‘proef’ hierin ook het woord circulair en het belang daarvan voor jou, klopt dat?

“Oh ja, sociaal en maatschappelijk ondernemen. Dat is mijn droom voor de toekomst waarin ik het onderscheid wil maken. Door bijvoorbeeld samen te werken met ondernemers uit de regio en lokale producten te gebruiken. Dat netwerkevent is onze eerste samenwerking met zo’n maatschappelijke onderneming. We voeren het uit voor sociale ondernemers waarbij we gaan samenwerken met ‘Den Haag Werkt’. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden door ons meegenomen in de keuken en in de bediening onder leiding van één van ons als compagnon.”

Wat mooi hoe je dat vertelt.

“Circulair betekent voor mij ook dat we met z’n allen meer bewust worden van onze omgeving en wat deze ons biedt. Onder het motto ‘sharing is caring’.”

Hahaha, ook een mooie link naar mijn kernwaarden ‘delen en verbinden’ ….

“Ja en dan heb ik nog wel twee dromen. Allereerst het creëren van een stads-groentetuin zodat we de biologisch verantwoorde productie in eigen hand hebben. Maar die vervolgens wordt onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En mijn andere droom is het publiceren van een kookboek waarin ik het totale belevingsconcept kan neerleggen. Ik kan veel zaken zelf realiseren, mede dankzij de opleiding bij de Artemis Academie, maar ik wil nog even wat meer ervaring opdoen. We zijn hiermee ook pas een half jaar bezig.”

En zo is dit interview ook weer ‘circulair tot een einde’ gekomen. Het is niet alleen leuk om met zulke jonge en creatieve mensen om de tafel te zitten, maar het is vooral ook inspirerend. De oudere generatie, waar ik mij zelf inmiddels ook toe reken, kan nog veel van hen leren. Ook hierbij geldt ‘delen is verbinden en verbinden is delen’.

Ik zit even na te denken of ik binnenkort nog ergens een feestje, lees evenement, heb. Margot is daarbij zeker Top of Mind. Want, ik kan al uit ervaring over haar passie voor foodstyling spreken!

Interview #9 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’