“Er is meer in de wereld dan alleen geld verdienen. Je hebt elkaar allemaal nodig. Laten we daarom eerst gaan verbinden. Vanuit verbinding komen zaken als inspiratie en energie. Natuurlijk willen we allemaal geld verdienen maar ik wil in de eerste plaats een sociaal bedrijf zijn. Waarbij we op verjaardagen trots vertellen waar we mee bezig zijn en waar we voor staan.” Wat een heerlijk gesprek met bevlogen ondernemer, Kees Weerheim van BHVNederland Opleidingen B.V. en BHVNederland Advies B.V.
Wat een mooi begin!
Mijn missie is dat iedere Nederlander een leven moet kunnen redden. Daar lever ik met BHVNederland graag een bijdrage aan. Je kunt veel meer dan je denkt. Levens redden klinkt misschien zwaar, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Een leven kun je op vele manieren redden.
Waar bestaat de dienstverlening van BHVNederland uit?
We richten ons vooral op opleidingen en advisering. We geven bijvoorbeeld cursussen waar iedereen zich voor kan inschrijven. Maar we kunnen ook trainingen op maat maken waarbij de klant zijn of haar wensen kan aangeven en waarbij wij die vertalen naar een training die is gericht op hun eigen praktijk. Alles kan in de vorm van een workshop of een klassikale training. Inmiddels ook via e-learning én in meerdere talen.
En hoe ziet advisering er uit?
Op de werkvloer gaan we kijken hoe de organisatie is ingericht. We maken een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) met een plan van aanpak. Dat doen we dan samen met de preventiemedewerker. Ook kan één van onze adviseurs een traject begeleiden. Dan is hij een aantal uur in de week werkzaam in het bedrijf van de opdrachtgever. Kort gezegd: we lopen mee op de werkvloer en kijken waar en hoe verbeterprocessen op het vlak van veiligheid kunnen worden ingezet.
De Arbowet schrijft een hoop zaken voor, denk ik.
Dat klopt wel maar je wilt toch eerst en vooral voor jezelf bij een veilig bedrijf werken? Er is een veelheid aan wetten, regelgeving en ‘verboden’. Hierdoor kunnen opdrachtgevers moeilijk het bos tussen de bomen nog zien. En daar kunnen wij een mooie verbinding maken: van advies via uitvoering en training naar nazorg.
“Er is meer in de wereld dan geld verdienen”, was ongeveer de eerste zin die je uitsprak.
Ja zeker en dat meen ik ook echt. Misschien is dat besef nog sterker naar voren gekomen door Corona. Alle trainingen werden stil gelegd en dat was een mooi moment om eens intern te gaan analyseren waar wij mee bezig zijn en vooral willen zijn.
Wat heb je daar uitgehaald?
Eigenlijk best veel. Voor mezelf, bijvoorbeeld, dat ik moet leren loslaten en erop vertrouwen dat het goed komt. Dus we werken nu met een echt Management Team. Maar ook bedrijfsmatig gezien. Zo zijn we erachter gekomen dat we niet meer sec reanimatietrainingen willen geven. Waar we zelf vooral warm voor lopen, is dat we graag met en bij de klant gaan kijken wat er nodig is. We zoeken naar een balans tussen geld verdienen en onze missie overbrengen. Uh, liever omgedraaid: onze missie overbrengen en geld verdienen.
Heb je daar een voorbeeld van?
Sinds 2020 zijn wij hoofdsponsor bij voetbalclub Oliveo in Pijnacker. Zelf beleef ik er ongelooflijk veel plezier aan om zo’n mooie vereniging in ‘leven te houden’ als het ware. Sluit mooi aan op onze missie. Maar, belangrijker nog, is de vraag hoe we onze krachten kunnen bundelen. Centrale functies, zoals bijvoorbeeld elftalleiders, scheidsrechters en barpersoneel, zouden eigenlijk een reanimatiecursus moet volgen. Zodat zij direct eerste hulp op een veilige manier kunnen verlenen. Daar kijken we nu naar.
Wat wil jij met BHVNederland bereiken?
Mijn droom is om over 10 jaar 500.000 mensen te hebben geleerd om een leven te redden. Dat doe ik door mijn kennis zoveel mogelijk te verspreiden. Iedereen moet over ons praten; of het nu is op verjaardagen, bij klanten of bij netwerkclubs. Ik wil vooral in co-creatie mooie oplossingen neerzetten waar de klant in de praktijk echt mee aan de slag kan. Maar ook door zoveel mogelijk individuen op te leiden om bij calamiteiten op een veilige manier een leven te kunnen redden.
Je wil een sociaal bedrijf zijn. Hoe ziet dat er voor jou uit?
Ik wil heel graag een platte organisatie neerzetten waarin iedereen gelijk is, het naar zijn/haar zin heeft en op een relaxte manier aan het werk is. Ik ben een gevoelsmens dus hier haak ik echt op aan. Waarin mensen open kunnen en mogen zijn en vooral zichzelf. Waar we samen mooie dromen hebben en deze ook waarmaken. Maar goed, als je als bedrijf gaat groeien, wordt dat een stuk lastiger.
Wat belemmert je dan?
Nou, bijvoorbeeld, wanneer er een conflict ontstaat. Dan komen er ineens andere zaken naar boven. Wat ik belangrijk vind, is dat we in ieder geval in gesprek kunnen blijven en samen naar een oplossing zoeken. Door onder andere vragen te stellen als wat zouden wij kunnen of moeten doen om jou gelukkig te maken, hoe zie je jouw eigen toekomst en hoe kunnen wij jou daarin ondersteunen?
Waarom is de praktijk dan toch anders?
Misschien wel omdat ik het simpel zie en het KIS-principe hanteer. Keep it Simple. Bijvoorbeeld ook door het simpele besef dat het bekijken van je mailbox geen last is maar een lust. Zo sta ik in het leven. Een conflict is er om opgelost te worden, met wederzijdse inspanning en goede intenties. Dan hoeft het toch niet te escaleren, ondanks dat je het niet met elkaar eens bent?
Door jouw verhaal heen, hoor ik het woord loslaten. Vind jij dat lastig?
Eigenlijk wel. Het bedrijf heeft nu een MT dat letterlijk werk uit mijn handen neemt. Het heeft wel even geduurd voordat ik daar een balans in heb gevonden. Aan de andere kant schept het juist mogelijkheden. Er ontstaat ruimte voor anders denken en nieuwe initiatieven. Van hard werken naar met je hart en slim werken. Als we onze doelstelling daarbij betrekken, om over 10 jaar 500.000 mensen te hebben opgeleid, wat moeten we dan nu voor activiteiten ontwikkelen?
De ambitie van BHVNederland is hoog …
Ja, absoluut. Maar het is ook een mooi proces waar ik enorm van kan genieten. Het brainstormen met klanten en collega’s bijvoorbeeld. Dat geeft mij een enorme dosis aan inspiratie. En het nadenken over de toekomst. Hoe kunnen wij ons nog meer onderscheiden zodat onze opdrachtgevers echt langdurige relaties worden en blijven. Maatwerk in combinatie met service en ontzorging. Maar ook verrassende oplossingen creëren. Passend binnen het wettelijke kader.
Dat klinkt ook al als een uitdaging.
Dat is het ook. Maar alles moet wel werkbaar zijn en blijven. Er zijn zoveel regelingen dat de klant soms geen idee heeft welke regel of wet leidend is. En dan komen wij om de hoek kijken. Wij zijn er om het MKB verder te helpen en te ondersteunen in hun veilige bedrijfsvoering.
Hoe zie jij het toekomstig werken?
Ons kantoor biedt veel ruimte om veilig te kunnen werken hoewel ik denk dat het voorlopig nog wel op een hybride manier zal gebeuren. Het ‘oude normaal’ komt ook niet meer terug maar laten we denken in oplossingen in plaats van beperkingen. Ook dat geeft mooie en inspirerende gesprekken. Uitgangspunt bij alles is ons imago en onze corebusiness: alle bedrijfsprocessen zoveel mogelijk veilig inrichten.
Een mooie brug naar de persoon Kees Weerheim. Een inspirerende en bevlogen persoonlijkheid met een groot hart. Die met zijn open houding en uitstraling mensen mee krijgt in zijn ambitieuze missie. En: iemand met een optimistische blik.
Wat heeft jou zo gevormd tot ‘de mens achter de ondernemer’ die je nu bent?
Oef, wat een grote vraag. Laat ik het zo zeggen: ik heb een prima jeugd gehad waarin ik geleerd heb dat het glas bij mij half vol is. Bij de vrijwillige brandweer heb ik een opleiding gedaan en daar ben ik enorm gegroeid. In mijn soft-skills maar ook is mijn onderzoekende geest getriggerd. Ik zie de brandhaard maar hoe en waar is het vuur ontstaan? Misschien is wel het belangrijkste dat ik vooral inzicht heb gekregen in het pakken van persoonlijk leiderschap, om het zo maar eens te noemen. Niet in de slachtofferrol te stappen maar bij jezelf te onderzoeken wat jíj hebt gedaan om een verandering in gang te zetten. Mijn visie is dat je altijd een keuze hebt.
Hoe vul je dat in in jouw privé situatie?
Eigenlijk op dezelfde manier. We hebben een samengesteld gezin, zoals dat zo mooi heet, met in totaal 5 volwassen zoons. Mijn partner Jolanda en ik, hebben wellicht niet in alles dezelfde gedachte. Dat is ook geen noodzaak in het leven en dat hebben we aan onze kinderen meegegeven. Waar ik echt enorm trots op ben, is waar we staan als gezin. Ook als het even niet goed gaat, kunnen we altijd bij elkaar terecht.
Heb je nog een tip die je lezers wilt meegeven?
Ja, zeker. Zelfs twee. Kwetsbaarheid en openheid brengen je verder. En als je eens je eigen grenzen durft op te rekken, ontdek je nieuwe mogelijkheden die je kunnen inspireren en verder kunnen brengen. Elke dag geeft nieuwe opties en inzichten. Laat je ze liggen of pak je ze op?
Interview #17 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’