Bij de term ‘Spoedkoerier’ krijg ik onmiddellijk een beeld voor ogen. Hoe mooi als een woord jouw vakgebied in één oogopslag benoemt. En als je dan toevoegt ‘-Westland’ kom je terecht bij de Spoedkoerier-Westland. Vandaag een interview met Karin Heupink.

Uit het hele gesprek blijkt haar betrokkenheid bij de opdrachtgever. Als ik haar vraag wat hen zo onderscheidend maakt, kan ze het niet goed verwoorden zonder ‘opschepperig’ over te komen of anderen tekort te doen.

“Als je dat vraagt, dan weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen. Want voor ons is het normaal om met schone auto’s te rijden, bijvoorbeeld. Na elke opdracht, worden onze auto’s helemaal gereinigd. En dat we onze afspraken nakomen. Sterker nog: dat we vooraf maar ook tijdens een rit met de klant meedenken.”

Hoe bedoel je dat?

“Stel dat we hebben afgesproken om ergens op een bepaald tijdstip iets af te leveren. En dat halen we niet omdat er bijvoorbeeld een file staat. Dan neem ik altijd met de opdrachtgever contact op. En soms kan het zelfs zijn dat de ontvangende partij daardoor langer open moet blijven of we krijgen een ander afleveradres. In mijn visie is het dankzij het anticiperen en meedenken dat we zoveel goodwill hebben. Na afloop bellen we ook altijd na om te kijken of een klant tevreden is. Dat doen we om onze service continu te kunnen verbeteren.”

Gaat er wel eens iets mis?

“Doordat we er zo bovenop zitten gaat er eigenlijk nooit iets mis. Dat komt omdat we juist zo meedenken bij alles wat we doen. Zowel aan de kant van de klant als aan onze zijde. Vooraf weten we precies wat we op moeten halen. En daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het gewicht en de afmetingen maar ook alle adresgegevens, namen en telefoonnummers van contactpersonen. Zodat we een prima inschatting kunnen maken van wat het pakket voor ruimte in beslag neemt.”

Hoe hebben jullie de afgelopen maanden gedraaid?

“Dat heeft wel een grote impact op ons bedrijf gehad. Door het thuiswerken is er een andere bedrijfscultuur ontstaan. Er zijn minder transporten nodig geweest en dat hebben we gemerkt. We zijn nu keihard bezig om het weer op de rit te krijgen.”

Dat kan ik me voorstellen. Hoe werken jullie dan?

“We hebben zelf vier bussen zonder reclame. Dat doen we bewust omdat we producten namens een opdrachtgever vervoeren en niet namens ons. We werken met eigen personeel en met mensen die als zelfstandigen functioneren. Of we overleggen met collega’s wanneer we iets moeten uitbesteden. Daarnaast zitten we in een systeem zodat je met collega’s door het hele land kunt schakelen. Stel je voor dat een document op één en hetzelfde moment op 10 verschillende rechtbanken in het land afgegeven moet worden, dan is het fijn dat er een netwerk is waar je op kunt terugvallen. En, belangrijk, dat je weet wie volgens dezelfde normen werken. Collega’s die net als wij zorgvuldigheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en betrokkenheid hoog in het vaandel hebben staan.”

Hoe zijn jullie eigenlijk ooit begonnen?

“Grappig dat je dat vraagt. Daar kan ik wel een tijdje over vertellen. Ik zal proberen het niet te technisch te maken. Van oorsprong was ik werkzaam in de gezondheidszorg en mijn man in de bouw. Destijds reed hij ook al veel op vrachtwagens want hij haalde het materiaal overal vandaan. Daar is de liefde voor het vak ontstaan. Na de geboorte van ons eerste kind hebben we besloten om de zaak samen te gaan runnen. En het is altijd boeiend geweest want de wereld om ons heen verandert voortdurend. Dus ook in de logistiek.”

En op welke opdrachtgevers richten jullie je dienstverlening?

“Eigenlijk iedereen die iets, al dan niet met spoed, verstuurd moet hebben. Wij werken graag als verlengstuk van de opdrachtgever. Bij ons ben je geen nummer maar onderhouden we een warm contact. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat we het zo goed mogelijk willen regelen, ook prijstechnisch. Als we in een rit meerdere adressen kunnen combineren, dan stellen we dat voor. Uiteraard bespaart dat weer kosten. We rijden veel voor bedrijven in de evenementenbranche, groothandels en fabrieken, offshore (scheepvaart) en bedrijven gerelateerd aan machines en industrie (denk aan onderdelen, slangen, reparaties). We rijden voornamelijk met bussen in diverse afmetingen.”

Kun je, tot slot, nog een verhaal met ons delen waar je trots op bent?

“We hebben een kleine maar belangrijke bijdrage mogen leveren aan de berging van de Koersk, de Russische onderzeeboot die jaren geleden is gezonken. Om de boot te bergen moest er een soort frame komen waar de onderzeeboot onder water drijvend mee gemaakt kon worden. En een onderdeel hebben wij in het buitenland mogen ophalen en wegbrengen zodat Smit Internationale de berging kon afhandelen. Ja, dat is wel een kers op de taart.”

Spoedkoerier-Westland kan ook spullen in opslag of overslag plaatsen. En speciaal voor webshops hebben ze inmiddels ook een opslag, inpak- en verzendservice. Kortom: full service.

Interview #8 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’