Inge ontvangt mij bij haar thuis. Ze woont op loopafstand van mijn eigen huis en het is een prachtige zomerse dag. De ramen en deuren naar de balkons staan open, de wind waait lekker door het appartement en ik geniet van het uitzicht op het groen met een waterpartij. En, ik geniet van mijn gesprekspartner. Wij hebben elkaar leren kennen bij Business Open Ockenburgh, een netwerk voor ondernemers. Elke twee weken komen we bij elkaar bij Golfclub Ockenburgh en mogen we kort pitchen. Het Zoomen is gelukkig weer vervangen door de ‘live’ verbindingen. En het is mij opgevallen met hoeveel passie Inge haar missie uitdraagt.

“Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld”, zo begint Inge. Ze straalt helemaal en zegt erbij: “Ik voel me super happy.”

WoW. Dat willen we allemaal wel, denk ik bij mezelf. En wat kan ik dan doen om dit te bereiken?

“Ik ben nu ongeveer 10 jaar bezig om mezelf opnieuw uit te vinden. Dat betekent dat ik los ben gekomen van belemmerende overtuigingen die van invloed waren op mijn leven. Ik doe nu dingen die veel beter bij mij passen en waar ik energie van krijg. Daardoor voel ik ook meer ruimte. Ik zette mijzelf klem. Zowel in mijn gedachten en gevoel en daardoor ook in mijn gedrag. Toen ik vastliep, ben ik op onderzoek uitgegaan en terechtgekomen bij de PMA -techniek.”

Klinkt interessant. Kun je uitleggen wat het is?

“PMA staat voor Progressive Mental Alignment. Het geeft inzicht in hoe je brein werkt. Met name het onderbewuste brein. De invloed daarvan op ons gedrag is heel groot. Maar toch pakken we vaak alleen maar het bewuste deel aan. PMA werkt vanuit de gebeurtenissen die een mens meemaakt, opslaat en verwerkt, waardoor deze invloed hebben op ons dagelijkse bestaan. De kracht van de techniek is het herkennen van de triggers en het aanpakken van de oorzaak, in plaats van het leren omgaan met de gevolgen. Je rekent af met stoorzenders uit het verleden en de energie wordt gericht op het hier en nu.”

Da’s een mond vol theorie. Kun je een voorbeeld geven van hoe het voor jou heeft gewerkt?

“Vanuit mijn verleden moest ik altijd maar voor iedereen klaarstaan. De rol van ‘caretaker’ was op mijn lijf geschreven. En die rol vervul ik nog steeds maar ik geef meer mijn eigen grenzen aan zodat ik niet 24 uur per dag ‘aan’ hoef te staan. Ik zelf heb meer controle genomen en gekregen. Je krijgt dus eerst inzicht in jouw belemmeringen zodat je vervolgens kunt gaan handelen. En je bepaalt zelf de stappen die voor jou het beste zijn.”

Begrijp ik het dan goed? Als ik weet hoe mijn eigen brein werkt, dan kan ik zaken veranderen?

“Ja, dat klopt. Je kijkt naar wat jou triggert in het heden. En dan kijk je middels de PMA-vraagtechniek welke gebeurtenissen uit het verleden de oorzaak zijn van die actuele trigger. Die gebeurtenis reset je als het ware door het herbeleven van die gebeurtenis. Daarmee haal je de emotionele lading eraf. En niet alleen de emotionele lading maar ook de soms eraan gekoppelde overtuigingen.”

Heb je hierbij een voorbeeld?

“Stel dat je ouders ruzie hadden die er heftig aan toe ging. En dat je als kind onder de tafel kroop om maar niet gezien te worden. Daarbij sloot je je ogen en drukte je handen tegen je oren aan. En je tegen jezelf zei ‘niet bewegen, niet bewegen’.  Deze gebeurtenis wordt opgeslagen met een heel vervelend gevoel.

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als er iets in het heden deze nare gebeurtenis activeert zonder dat je dit bewust bent? Zo’n gebeurtenis kan weer actief worden bij een triggering in het heden. En heeft dus een hele hoge emotionele impact ook nog in je latere leven. Deze pijnlijke ervaring draag je continu bij je en daar waar je in je latere leven een ruzie of een meningsverschil hoort ontstaan, komt het gevoel weer boven zonder dat je direct weet waar dit gevoel vandaan komt. Wat je toen gedaan hebt om die situatie te overleven, ga je nu automatisch ook weer doen bij activering van die spanning ….. niet bewegen. Kan je voorstellen dat dit een patroon wordt wat lastig te doorbreken is? Omdat je niet precies weet waar en hoe het ontstaan is.”

Als ik het vrij vertaal, dan zorgt PMA voor een resetting van je onderbewuste? En haalt het de spanning eraf?

“Ja zeker. Daarom is het ook zo’n mooi systeem. Door dit te zien, opnieuw te doorleven en je bewust te worden van het feit dat jij zélf de regie kunt nemen, kan iedereen enorme stappen maken. PMA geeft je in feite de regie over je gevoel terug. En dat gaat dus veel dieper dan alleen het veranderen van je gedrag. Dat is een volgende stap. Wat je doet, is dat je op zoek gaat naar die trigger. Via een bepaalde structuur in de vraagstelling van PMA kunnen we die snel achterhalen en daardoor in korte tijd het brein resetten. Dat maakt dat mensen met burn-out klachten, bijvoorbeeld, veel sneller terug kunnen keren in het arbeidsproces.”

Terwijl Inge vertelt, lichten haar ogen continu op. Haar hele persoonlijkheid ‘spreekt’ PMA. Een techniek waarvan ze zou willen dat iedereen deze leert hanteren. Waarom eigenlijk?

“Ik gun het iedereen zo van harte. Dat je de vrijheid voelt om te doen wat bij je past zonder angst en zonder zorg. Dat je jezelf leert snappen en van daaruit meer in vrijheid kunt handelen.”

Dat klinkt als iets dat ik morgen wil gaan doen. Hoe kan ik het leren?

“Op 10 juli organiseren we een PMA Masterclass, live in Soest. Dat doe ik samen met een neuroloog. Daar komen de meest recente neurowetenschappelijke inzichten aan bod, laten we zien hoe het brein werkt, op welke wijze dit het gedrag beïnvloedt en hoe je via de PMA-methodiek gedrag bespreekbaar kunt maken. Ook laten we voorbeelden zien en gaan we aan de slag. De praktijkgerichtheid staat voorop. Daarnaast bestaat ons dienstenpakket onder andere uit onlinetrainingen, een training gesprekstechnieken en een opleiding tot PMA-coach.”

Inge Hummel is directeur EduMind. EduMind heeft als missie om meer energie en meer plezier in werk en school te brengen. EduMind is gespecialiseerd in het ondersteunen van onderwijspersoneel en leerlingen door middel van individuele coaching en trainingen.

Interview #5 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’