Tegenover mij zit Herma Kluin, privédetective en eigenaar van Recherchebureau-Incognito. Als ik had moeten gokken naar haar beroep, had ik het nooit geraden, ook al had ik 10 pogingen gedaan. Herma ziet er altijd uit om door een ringetje te halen: mooie en verzorgde kleding, hoge hakken, keurig kapsel en een figuur dat mij aan vervlogen tijden doet herinneren.
Jeetje, Herma, jouw vakgebied klinkt interessant maar ook een soort van ‘creepy’. Hoe ben je ooit hierin geïnteresseerd geraakt?
“Ben Zuidema is mijn grote voorbeeld. Hij heeft jarenlang als infiltrant in binnen- en buitenland gewerkt en veel zaken tot een goed einde weten te brengen. Hij is inmiddels over de 80 maar voor mij een enorme inspirator. Over hem zijn de nodige detective-boeken geschreven. Ik ben dan ook trots dat ik met zijn bureau samenwerk.”
Wanneer kun je nou het beste een detectivebureau inschakelen?
“Ik vind dat ik vooral een rol kan spelen in het voortraject bij diverse casussen. Helaas wordt daar vaak niet bij stilgestaan, maar zodra iemand in een traject met een advocaat terecht komt, schakel ons dan meteen erbij in. Het gaat simpelweg om bewijsvoering. Hoe eerder wij een onderzoek kunnen starten, hoe sterker de casus. Wij kunnen de bewijzen aanleveren die een advocaat ondersteunen bij een zaak.”
En wat levert het mij als cliënt dan op?
“Omdat wij er vroeg bij worden betrokken, bespaart het tijd en uiteindelijk ook kosten. Hoe sterker het bewijs vanaf het begin, hoe sneller een zaak afgewikkeld kan worden.”
Ik heb jou leren kennen als iemand die veel komt brengen en minder komt halen. Hoe kun je die eigenschap inzetten?
“Als je anderen iets gunt, komt het ook in de meeste gevallen ook weer naar je toe. Soms via het netwerk van de ander en soms direct via diegene die je het hebt gegund. Samenwerken is de sleutel tot succes. Mijn toegevoegde waarde zit vooral in het anders naar een zaak kijken. Bijvoorbeeld empathie kunnen opbrengen. Het is vaak niet zo zwart-wit. Het kan helpen om aan iemand eens te vragen wat hij of zij heeft meegemaakt. En daarmee blijven we dan in contact staan met elkaar en houden we de communicatie open. Soms helpt het om eens een arm om iemand heen te slaan. Ook dat hoort bij mijn vakgebied.”
Grappig dat je dat zegt want bij een detectivebureau denk ik toch aan hele strenge mensen die hard moeten of kunnen zijn?
“Vergis je niet, natuurlijk hoort dat ook bij ons vak. En ik kan ook heel streng zijn als het moet. Ik werk met specialisten uit verschillende disciplines samen. Er is ook steeds meer een goede samenwerking mogelijk met de politie. Er zijn zware casussen bij waar ik inhoudelijk niet op in kan gaan en dan is deze samenwerking zeer welkom. Het is fijn dat ik kan bouwen op een netwerk van experts die mij helpen in de uitvoering.”
Hoe regel je de taakverdeling dan?
“Dat is heel verschillend. In ons vak is het hollen of stilstaan. En dan is het fijn om via onze branchevereniging een netwerk om je heen te hebben waarin iedereen bereid is om met elkaar samen te werken. Als er dan een bijvoorbeeld een observatie klus binnenkomt, dan lukt het mij binnen een uur collega’s te mobiliseren.”
Herma vertelt verder:
“Zelf doe ik bijvoorbeeld dossieronderzoek en alle interviews met bijvoorbeeld getuigen en verdachten. Daarnaast check ik altijd of er zaken over het hoofd zijn gezien en evalueer regelmatig met mijn collega’s die verbonden zijn aan de casus. Ik blijf eindverantwoordelijk voor elke klus en altijd nauw betrokken bij mijn cliënt.
Waar kan, volgens jou, nog verbetering plaatsvinden?
“Tja, dat is een hele brede vraag. Op meerdere terreinen denk ik. Maar het zou voor de hele maatschappij beter zijn wanneer er meer publiek-private samenwerking kan ontstaan en groeien. Dat wordt in de toekomst belangrijk. Soms kunnen verdachten nog te vaak wegkomen, om diverse redenen. Uiteraard moet dat onder andere wel juridisch goed verankerd worden, maar ik kijk er naar uit dat samenwerking met de politie eerder regel dan uitzondering wordt.”
Wat worden in de toekomst belangrijke focusgebieden?
“Observaties, dossieronderzoeken, fraudeonderzoeken, dat doen we al. Maar cybersecurity neemt een enorme vlucht. Dat merk je nu al en lees je terug in de media. En dat gaat over landsgrenzen heen. Wij werken dan ook internationaal. Ook daar hebben we een mooi netwerk.”
Ik lees op LinkedIn vaak de artikelen die je plaatst op de site van Femke Fataal. Bijzonder boeiend om zaken zo voor het voetlicht te brengen.
“Ja, dat vind ik ook. Zonder in detail te treden kan ik wel een kijkje achter de schermen geven aan de lezers van mijn columns. Uiteraard altijd met toestemming van mijn cliënt. Zelfs al noem ik geen namen, ook dan wil ik niet dat mijn klant later iets terugleest wat over hem of haar gaat zonder dat ze dit weten. Mijn meest recente column ging bijvoorbeeld over een stalkingszaak. Hierbij kregen wij het bewijs niet rond, omdat hij het anderen liet uitvoeren. Uiteindelijk leidt dat dan tot vrijspraak van de verdachte. Maar het meest afschuwelijke daaraan is dat het slachtoffer en haar familie moeten verhuizen. In dit geval naar het buitenland. Hoe vreselijk ingrijpend. En dat doet uiteraard ook iets met ons.”
Je komt op mij over als iemand met een zacht en invoelend karakter.
“Ja, dat is één kant van mij. Maar vergis je niet. Ik heb ook een keiharde kant. Dat moet ook wel in dit vakgebied. Ik kan niet tegen onrecht. Dat raakt mij echt. En dan kan ik verdrietig worden maar ook furieus. Dan gaat de focus op het doel. En als het gaat om gevaarlijke klussen: Ik ben nooit bang maar wel altijd voorzichtig.”
Wow! Respect voor jou en wat je doet. Hieronder neem ik de tekst integraal over in het kader van jouw nominatie voor de ‘International Business Award’. Deze aanbeveling is geschreven door Claudia Berghout van Berghout Advocaten in Rijswijk. Dit geeft wat mij betreft prima aan wat voor mooi mens jij bent!
“Herma deserves an award because she makes a predominantly male profession seem attainable for girls. She has a tenacious attitude and fights injustice against children, especially missing children. It doesn’t matter how bussy she is, she stil finds time to do pro bono work. As a collague entrepreneur she also finds time to connect other female entrepeneurs with network organisations and other entrepreneurs. She is furthermore one of the kindest en empathetic people you will ever meet. What’s also very important for her is diversity. She has a team of other investigators around her with different backgrounds, who she works with closely. In short Herma is prepared to help en benefit society in every way she can!”
Ik kan niet anders dan dit volledig onderschrijven. Want, in de netwerkclubs waarin wij samen zitten, pitcht Herma zelden over haar eigen werk maar gaat haar presentatie altijd over een ander, zoals bijvoorbeeld het Ronald McDonald Huis in Den Haag. Voor dit goede doel fietst zij kilometers en vraagt anderen om haar te steunen door een financiële bijdrage. Het Ronald McDonald Huis is een plek waar familie van een ziek kind kan verblijven gedurende de tijd dat het kind in het ziekenhuis ligt. Een prachtig doel dat ook ik van harte ondersteun. Delen en verbinden zijn mijn kernwaarden die ik enorm in Herma terugvind!
Maar terug naar de ‘International Business Award’: De uitreiking vindt plaats in het laatste kwartaal van 2020 in Londen. Go, Herma, Go!
Interview #7 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’