Als tweede gesprekspartner in het kader van de Slinger van Hoop, schuift Ferdinand van der Neut aan. Om te praten over zijn eigen zoektocht naar de verbinding tussen angst en liefde. Over zijn vrijheidsgevoel en over individuele kracht in het samenzijn. Hoe hij het begrip boosheid een plaats heeft weten te geven en hoe zijn ingevingen leiden tot innerlijke kracht en wijsheid. Een ingeving zoals de vijf-daagse hongerstaking. En hoe hij een nieuw tijdschrift de wereld in wil blazen. Wat een wijsheden deelt deze man!

Ingevingen. Wat is het verschil met intuïtie in jouw ogen?

Een ingeving is een plotseling opkomende gedachte die uit het niets lijkt te komen. Daar geef ik meer en meer aan toe omdat het me heel veel brengt. Intuïtief handelen is varen vanuit je hart, je gevoel, je instinct. Door te mediteren kun je zo bijvoorbeeld je denkende geest kanaliseren. Maar door je tetterende geest te kalmeren, kun je ingevingen ontvangen. Laat ik als voorbeeld Einstein noemen. Hij werd mede bekend om zijn relativiteitstheorie. Die kennis kwam niet in een keer. Om zijn geest tijdelijk uit te zetten, ging hij koken. En zo ontving hij nieuwe inzichten.

Aan welke ingevingen heb jij gehoor gegeven?

Eigenlijk heb ik altijd al veel ingevingen gehad. Maar in 2019 kwamen deze ineens sterk naar voren. Toen heb ik mij 10 dagen lang ondergedompeld in een klooster in België voor een Vipassana-meditatie. Dit is een techniek, die de beoefenaar in staat stelt door middel van zelfobservatie, zelfkennis te verwerven. Met als grondlegger Gautama de Boeddha. De toepassing ervan maakt het mogelijk om mentale spanningen op te lossen en een positiever, evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden. Dat heeft mij nog meer de ogen geopend. Zo kwam ik erachter dat alles wat ik bezit, extra is. Eigenlijk heb ik het niet nodig. En ik ging mijzelf afvragen hoe zuiver mijn ingevingen zijn. Er zitten onbewuste stukken uit mijn kindertijd in verborgen dus die mag ik gaan aanschouwen voor wat ze zijn. Deze 10-daagse heeft me als het ware ontdaan van een aantal zorgen. En heeft me een spirituele ontwikkeling gegeven.

Waar heeft dat onder andere toe geleid?

Bijvoorbeeld dat we in ons brein labels hebben opgeslagen die kunnen leiden tot verwijdering van je medemens. Terwijl we, zeker in deze tijd, juist in verbinding willen komen en blijven. Wat je nu ziet, is wat mij betreft een vierdeling in de maatschappij. De eerste groep gelooft het allemaal wel en wil geen gedoe. Heeft weinig interesse en besef van de situatie en hanteert eigen regels. Daartegenover staat de vierde groep waarbij mensen heel wakker zijn. Zij hebben uit de angst en boosheid weten te stappen. De verdeeldheid zit met name tussen de groep die in angst voor het virus leeft en de groep die zich afzet tegen de maatregelen van de overheid. En juist daar kunnen we zoeken naar verbinding.

Is er nog vertrouwen in de overheid?

Lastig. We missen het open debat. Een overheid die censuur oplegt, is eigenlijk al een dictatuur. En daarin worden de media ook meegetrokken. Zij verwoorden het overheidsbeleid. Politiek en media zijn constructies die we zelf hebben bedacht en gemaakt. Dat vraagt om een nieuwe strategie zodat we uit de angst kunnen overstappen naar een nieuwe wereld die uit de dualiteit gaat en op zoek gaat naar verbinding.

En ‘ineens’ was daar je hongerstaking. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ja zeker, ik werd met name gedreven door het feit dat ik terug naar de basis wilde. Naar de liefde voor de planeet en de liefde voor de medemens. Er bestaat nog steeds honger en armoede in de wereld. De hele Corona epidemie heeft, door de opgelegde maatregelen, grote gevolgen voor delen van de wereld. Nederland exporteert ongeveer 80% van de landbouwproducten. Als dit afremt, dan ontstaat elders meer honger. En bij mij kwam het besef dat ik het voorrecht heb om elk moment uit te kunnen stappen en terug te keren naar mijn leven met voedsel. Om aandacht hiervoor te vragen, ging ik in hongerstaking. Inmiddels hebben meerdere mensen het stokje van mij overgenomen.

Jouw bedrijf, Super Ninja, is dat ook een ingeving geweest?

Noem het maar intuïtie. In 2 jaar tijd zijn we marktleider in Nederland geworden. Nu is het tijd om een grote stap vooruit te maken. Hierbij hoort ook een proces van organisatieontwikkeling. Dus heb ik een stapje terug gedaan. Dat is heel goed voor het bedrijf en de mensen. Er ligt een blauwdruk voor de toekomst. Ik ben heel dankbaar dat ik hieraan een bijdrage heb mogen leveren. We hebben met elkaar een mooi fundament neergezet. Voor mij is het nu tijd voor een volgende stap.

Een volgende stap! Vertel …

Ja, dat is super spannend. Het heet ‘Nieuwe Richting’ en het wordt een tijdschrift en platform ter inspiratie en initiatie van een vernieuwde samenleving. Dit idee komt voort uit de gedachte dat ieder mens diep van binnen vrede, liefde en harmonie met de naasten en de planeet wil. Maar een toename van de dualiteit zorgt voor strijd en angst in de huidige maatschappij. En daar willen wij verandering in aanbrengen. Door de energie van angst en boosheid om te buigen van afbraak naar opbouw. Waarbij alles in het teken staat van positiviteit en we wegblijven uit de dualiteit.

Dat sluit prachtig aan op deze Slinger van Hoop.

Absoluut. De samenleving is klaar voor vernieuwing. We gaan weg van het ego en laten ons leiden door ons hogere bewustzijn. We laten ons lineaire denken achter ons en richten ons op zingeving. Verbinding met het hogere doel. Het tijdschrift kent twee type rubrieken gericht op de mens en de verbinding met het milieu. De onderneming wordt gestoeld op de denkwijze van Ricardo Semler.

Ahhh, weer een raakvlak. De Semco-stijl.

Toen Ricardo Semler de fabriek van zijn vader overname in Brazilie, heeft hij de hele bedrijfscultuur omgegooid. Geen secretaresses, geen vaste werktijden en geen verplichte bedrijfskleding bijvoorbeeld. De werknemers kiezen zelf hun baas en zij bepalen zelf hoeveel ze verdienen. Prachtig model. En het werkt! Op die basis willen we dit initiatief gaan vormgeven. Alles is transparant.

Hoe gaat het eruit zien?

Het wordt een geheel aan activiteiten waarin mens en samenleving centraal staan. Naast het glossy tijdschrift, organiseren we events, bouwen we een online platform enzovoorts. We hopen het begin 2021 te lanceren.

Ik las ergens dat jij geïnteresseerd bent in de oudheid. En met name de wijsheden, klopt dat?

Absoluut. Het is ongelooflijk hoeveel wijsheid en wetenschappelijke kennis er verloren is gegaan en die nu stukje bij beetje weer herontdekt wordt. De Ark van Noach is een mooie parallel met de huidige tijd. Hij was eigenlijk een hele grote complotdenker. Iedereen verklaarde hem voor gek dat hij een zeewaardige boot wilde bouwen, kilometers landinwaarts en wilde vertrekken met allerlei diersoorten en met zijn gezin. Weg van de zondvloed. Hoe mooi is dat. Of kijk naar de oude Egyptenaren en hun wijsheden. De getallen die zijn op te maken uit de afmetingen van de Pyramides. Of hoe deze gebouwd zijn. Met al ons intellect en technologie kunnen wij het nog steeds niet namaken. Overschatten wij ons intellect? Is dit aards of spiritueel? Dit is een mooie tijd voor bezinning en een moment om ons zelf te herontdekken. Om meer te varen op intuïtie en ingevingen. We hechten erg veel waarde aan modellen terwijl de groten der aarde altijd ons vertelden dat we nog geen druppel kennis hebben van de oceaan van wat er te weten valt. Ik leer graag over de oudheid.

Als je dit doortrekt naar de huidige tijd, wat zie je dan?

Als je vrede kunt maken met het feit dat iedereen ooit een keer sterft, als je je over die angst heen kunt zetten dan kunnen we in liefde en vertrouwen leven. Zet je angst uit en leef in overgave, in vertrouwen. Je ziet nu dat een deel van de mensen in angst wordt gedrukt en zichzelf ook in die angst houdt. En een ander deel leeft vanuit liefde en voelt zich vrij. Vrije mensen zijn niet te controleren want ze hebben maar weinig nodig. Slechts onderdak, voedsel en liefde. Ik zou het zo mooi vinden als mensen uit de slachtofferrol stappen en uit liefdeskracht gaan handelen. Waar ligt jouw unieke bijdrage? Dan groeit het collectieve bewustzijn en kunnen we aan een mooie nieuwe samenleving bouwen. En dit mag tijd kosten. Laten we doorgaan tot het zoete eind en niet het bittere eind.

Hoe omschrijf jij jezelf als persoon?

Hahaha, als iemand die enthousiast en toegankelijk is. Die een enorm sterk vrijheidsgevoel in zich draagt. Die zich graag met anderen verbindt en iedereen in zijn of haar eigen kracht laat floreren. Immers, wie ben ik om in de ander z’n energie te roeren? En vooral, ik heb het gevoel dat boosheid achter me ligt. Omdat ik eigenlijk niemand meer iets kwalijk kan nemen.

Wat een prachtige afsluiting. De hamvraag tot slot: aan wie wil jij het stokje doorgeven?

Aan Fiona Zwart. Zij handelt vanuit bekrachtiging. Fiona blijft altijd zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Zij is ook iemand die staat voor betrokken contact. Een warme persoonlijkheid met een verhaal. Fiona is echt van toegevoegde waarde voor deze slinger.

Interview #2 van de TeamReisLeider voor de Slinger van Hoop