Met Elise loop ik over het strand nadat we eerst een stuk door de duinen ‘gekluund’ hebben. Zij vertelt dat ze niet voor niets grafisch vormgever (BURO GRAFILIZZ) is en altijd haar zintuigen ‘aan heeft staan’.

“Kijk”, zegt ze, “Als ik nou in het zand een voetstap zie, dan maak ik niet gewoon een foto maar zie tegelijkertijd bijvoorbeeld het licht dat erop valt. Ik zie en kijk continu. Wanneer ik naar de zee kijk zie ik bij de golfbreker de golven elkaar kruisen waardoor een soort ruit ontstaat. Prachtig wat de natuur ons laat zien wanneer je goed kijkt.”

Elise heeft oorspronkelijk de opleiding voor VVV-informatrice gevolgd, en kwam daardoor in het toerisme terecht. Halverwege haar lange carrière bij de ANWB heeft zij uiteindelijk toch haar hart gevolgd en naast haar vaste baan in vijf jaar – vijf avonden in de week – bij de KABK haar bachelor Grafische Vormgeving gehaald. WoW! Respect.

Hoe kwam dat zo?

“Creativiteit zit zo ongeveer in onze genen. Mijn vader maakte vroeger heel veel aquarellen, o.a. duinen en berglandschappen. Dus wanneer wij op vakantie gingen, nam hij zijn schilderspullen mee en mijn zus en ik ladingen stiften en tekenblokken. Uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon en ben ik naast mijn werk toch die opleiding gaan doen waar mijn hart lag. In de loop der jaren ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen en gaan experimenteren met andere media. Sinds kort heb ik mijn eigen YouTube kanaal waar ik video’s plaats over mijn vak o.a. presentaties over kleur.”

Klopt het als ik denk dat je bij elke opdracht je hart en je talent inzet?

“Ja, dat klopt wel. Ik wil heel graag in nauwe verbinding staan met de opdrachtgever. Laten we zeggen dat ik graag hun partner op creatief gebied wil zijn. Wanneer ik logo’s en huisstijlen ontwerp denk ik mee in het hele proces zodat alle communicatiedragers bij de klant passen en op de juiste manier kunnen worden ingezet als communicatiemiddel van hun bedrijf.

Steeds meer mensen weten de weg naar jou te vinden. Hoe onderscheid jij je van anderen?

“Ik geef de opdrachtgever mijn tijd en aandacht. Ik ben niet wazig, luister goed en neem mijn opdrachtgever mee door het ontwerpproces. Daar hoort een uitgebreide intake bij om te achterhalen wat iemand wil. Vervolgens ga ik aan de slag waarna er drie goed doordachte ontwerpvoorstellen uitkomen. De eerste keuze die de klant aanspreekt, ontwikkel ik vervolgens verder. Het is belangrijk dat een opdrachtgever zich realiseert dat een logo minimaal tien jaar mee kan gaan en dat de ontwikkeling daarvan geen hap snap aankoop is maar een lange termijn investering. Dan zijn vragen belangrijk als: wat is het karakter van je bedrijf, wat is je visie, wat wil je uitstralen en waar wil je naar toe? Als dan alles naar tevredenheid is opgeleverd, bied ik mijn klanten ook nog nazorg. Want dat is onderdeel van mijn service, in mijn optiek.”

Waar krijg jij energie van?

“Van opdrachtgevers die niet bang zijn. Die trial & error aandurven want dat is inherent aan het ontwerpproces. Het is in het begin altijd spannend waar we elkaar gaan vinden. Recent had ik een klant die durf en lef had, vol zelfvertrouwen waarbij we elkaar vonden in de toepassing van bonte kleurstellingen. Dat was een heel mooi proces. Maar soms lukt het ook niet, hoor. Dan geef ik een opdracht terug. Als iemand bijvoorbeeld over mijn grenzen heen gaat en zonder enige onderbouwing rigoureus alles wat ik voorstel afkeurt. Of wanneer vanaf het begin mijn gevoel niet goed is. Dan kunnen we beter de stekker er tijdig uittrekken of er niet eens aan beginnen. Dat zijn van die lessen waarvan je leert en waar je een volgende keer alert op bent.”

Het is grappig dat je vertelt dat je zus het zorgzame type is maar dat zie ik bij jou ook.

“Ja, dat is misschien ook wel zo. Ik ben sowieso servicegericht en hulpvaardig. Ik streef naar een goede band met mijn klanten en daar waar ik hen kan helpen, doe ik dat. Ik ben niet van uurtje-factuurtje hoewel ik wel van mening ben dat mijn kwaliteit in overeenstemming is met mijn prijs.”

Het valt mij op hoe enthousiast jij kan vertellen over jouw beroep.

“Ha ha, tja, dat gaat bijna vanzelf. Dat komt omdat vormgeven eigenlijk dag en nacht doorgaat. Wanneer ik ga wandelen of fietsen, kijk en luister ik goed. Ik ben niet iemand die met oortjes en muziek in op pad gaat. De omgeving geeft continu impulsen en is voor mij een constante inspiratiebron.”

Inmiddels zitten we op het terras met een kopje koffie en een watertje.

“Als je bijvoorbeeld naar dit glas met water kijkt”, zo vertelt ze verder, “dan zie je de vorm, maar je ziet ook de schittering van het water. En als je beter kijkt zie je ook de weerspiegeling van de schaduw en het licht op de tafel. Zet je het glas daarna op de turquoise menukaart, krijg je weer anderen vormen en kleuren. Dit soort beelden worden automatisch in mijn brein opgeslagen. Dat blijft boeien.”

Ik kan niet anders dan haar gelijk geven. Want ze gaf mij de tip, bijvoorbeeld, om de zee eens te fotograferen wanneer je op je hurken zit. Dan krijg je een heel ander perspectief. Inderdaad, boeiend!

“Het is belangrijk om in beweging te blijven en jezelf continu te ontwikkelen. Zo heb ik recent de training ‘Maak je Onweerstaanbare Voorstelvideo’ gevolgd waarmee ik met video experimenteer. Super fun om met video bezig te zijn want je gaat op een heel andere manier met beeld om. Ik heb echt zo’n leuk vak waarover ik eindeloos kan blijven vertellen.”

Als je Elise haar gang laat gaan, dan kunnen we inderdaad nog uren vullen. En, ik kan uit ervaring spreken, dat zij enthousiasme, passie en bevlogenheid meeneemt in haar werk want mijn website is door haar gebouwd.

Ter afronding heeft Elise nog vijf waardevolle tips voor een logo:

  1. Zorg voor contrast
  2. Stel een kleurenpalet samen van maximaal 5 kleuren
  3. Vermijd clichés
  4. Don’t be a Copy Cat
  5. De betekenis van vormen.

Wil je de PDF met de 5 tips over ‘Een Logo Dat Werkt ontvangen’, klik dan hier.

Interview #4 uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’

Wil je de PDF met de 5 tips over ‘Een Logo Dat Werkt ontvangen’, klik dan hier:

Een Logo Dat Werkt

FREE DOWNLOAD

Send download link to:

Ik bevestig hierbij dat ik de Privacyverklaring heb gelezen en ermee akkoord ga.