Wat is het toch heerlijk om met iemand als Marco van Stappershoef te praten. Dit omdat hij boordevol ideeën zit. Als ervaren cateraar begint bij binnen een jaar aan zijn derde avontuur. Onder invloed van Corona kan hij nu zijn hart volgen. STAPFOODS, Foodconcepten met impact. Zijn eigen bedrijf waarbinnen zijn droom uit kan komen.

Wat is jouw droom dan?

Dat zit op meerdere dingen. De impact die ik voor ogen heb, heeft te maken met mens en maatschappij. Dan zie ik een samenleving voor me waarbinnen iedereen meetelt. Bijvoorbeeld door stagiaires en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een volwaardige plek geven. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Ik streef ook naar een vitale leefomgeving voor mens en milieu.

Dat klinkt enerzijds prachtig maar tevens idealistisch.

Mijn drijfveer is om elke dag iets beters te willen maken. Dat zit onder andere in gastvrijheid en gastbeleving maar ook in vitaal, duurzaam en inclusief ondernemen. Goed eten en drinken in een omgeving die je happy maakt. Dat zijn allemaal ingrediënten die bijdragen aan het gevoel van lekker in je vel zitten. Ik zou ook graag jaarlijks onze footprint met 5% willen verminderen. Bijvoorbeeld door het tegengaan van voedselverspilling.

Hoe zie je dat dan concreet voor je?

Ik heb me bijvoorbeeld aangesloten bij Rechtstreex. Dat is een organisatie die als motto heeft: Samen bouwen aan een alternatieve lokale voedselketen. Verse, seizoensgebonden boodschappen doen direct bij boeren en makers uit je eigen regio. Met Rechtstreex wordt dat mogelijk. Je bestelt online of neemt een abonnement en geniet van het beste wat de regio te bieden heeft. Zo weet je waar je eten vandaan komt en steun je boeren die werken aan een aantrekkelijk landschap in jouw regio.

En dan? Kom jij het bij mij thuisbrengen?

Dat kan maar je kunt het ook zelf ophalen. Binnen 50 kilometer vanuit de regio Rotterdam zijn er diverse uitgiftepunten waar ik er één van ben. Drie Molens in Stompwijk, vlakbij Leidschendam. De boxen die je dan hebt besteld, kun je op woensdag komen ophalen. Bij Rechtstreex geloven we in een andere voedselketen: lokaal, transparant en sociaal. Zo wordt bij ieder product de leverancier vermeld die van iedere euro die jij besteedt, 56 cent krijgt. En uiteraard werken we met producten uit de seizoenen.

Ik heb de indruk dat jij creatief, ondernemend en positief bent ingesteld. Klopt dat?

Dat klopt wel. Daarnaast ben ik ook pragmatisch en een doorzetter. Na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in ‘ons’ familiebedrijf, ben ik afgelopen februari gestart bij een andere cateraar. Maar helaas was dit van korte duur en is dit bedrijf failliet gegaan. En toen ontstond er ruimte voor STAPFOODS en kan ik nu bouwen aan mijn droom.

Mooi hoe je dat zo in verbinding kunt brengen. Ik heb de indruk dat je nog meer creatieve ideeën hebt?

Op dit moment bedenk en maak ik eveneens gift-boxen. Zoals een lunch of borrel-box. Als leidinggevende kun je, samen met mij, de inhoud samenstellen en er een thema voor bepalen. Die boxen spreken dan waardering uit naar de collega’s die al maanden thuiswerken of in wisselende samenstelling naar kantoor mogen. Het verbindt wanneer je bijvoorbeeld tijdens een Zoom-meeting ‘gezamenlijk’ de inhoud van de box tot je neemt. En natuurlijk komen binnenkort ook speciale varianten zoals een Sint- en Kerst-box.

Hoe ziet een Sint- of Kerst-box eruit?

Ook daarvan bepaal ik de inhoud samen met de opdrachtgever. Naast eetbare producten, kan zo’n box natuurlijk ook gevuld worden met een gadget zoals een speciale placemat. Die je eventueel nog kunt laten bedrukken met je logo. Deze boxen zijn zowel geschikt voor het bedrijfsleven maar zeker ook voor het onderwijs. Een bestuur van een school kan op die manier mooi zijn directie, leerkrachten en ondersteunend personeel bedanken. Mij is gebleken dat zo’n gift enorm gewaardeerd wordt.

Wat een mooie afsluiting. Maar …. kun je ons als lezers ook een lekkere gift meegeven?

Ja zeker, zie hier een herfstrecept. Eet smakelijk!

Kruidige Pompoen Pancakes

Aantal personen: 2 – 4 / Bereiden: 30 minuten

Ingrediënten van Rechtstreex
400 gr pompoen
200 gr bloem
100 ml melk
2 eieren

Ingrediënten van jou  
2 el suiker
1 el bakpoeder
1 el olie
snufje zout
specerijen: 1 tl steranijs, 1 tl kaneel, snufje kruidnagel (heb je dit niet in huis, alleen kaneel kan ook)
voor erop: yoghurt, jam, honing, stroop naar smaak

En aan de slag!  
• Schil de pompoen en snijd in stukjes. Kook de pompoen in een klein laagje water in ongeveer 15 min gaar. Check met een vork of het gaar is, kook niet te lang door. Als de stukjes pompoen gaar zijn, laat je ze goed uitlekken! Schep over in een plat bakje en zet in de koelkast, dan koelt ie het snelst terug.
• Weeg intussen alle droge ingrediënten af en meng ze door elkaar.
• Neem een hoge mixbeker en doe de afgekoelde (lauwe) pompoen, het ei en de olie erbij. Mix met een mixer tot een glad mengsel.
• Voeg daarna de droge en natte ingrediënten samen en meng met een garde tot een dik beslag. Als het beslag te dun is, voeg dan wat extra bloem toe. Het beslag moet lijken of dat van Amerikaanse pannenkoekjes, dus lekker dik.
• Verhit wat olie in de pan en bak de pannenkoekjes goudbruin op middelhoog vuur.
• Serveer met yoghurt, jam, vers fruit, honing, stroop of een combinatie daarvan.

 Interview #14a uit de serie ‘Op Reis met de TeamReisLeider’