Het verhaal leest als een sprookje. De tekeningen zijn prachtig en zo mooi passend bij de woorden. Verantwoordelijk hiervoor zijn Saskya Wiegel als auteur en Barbara van den Berg als illustrator

‘Waar is Wendy’ zou zomaar de ondertitel geweest kunnen zijn. Want ‘Het Meisje met de Twee Hartjes’ gaat op een zoektocht, samen met haar vader. Onderweg maken ze van alles mee want Wendy blijkt niet makkelijk te vinden. Zou het haar lukken?

Het boek bevat prachtige metaforen en inzichten. Die ervaar ik zelf maar ook de mensen die ik op een coach-strandwandeling mag begeleiden

Zoals de twijfel die toeslaat. Welk pad neem je? Links of rechts? Een keuze is altijd lastig maar als je op je eigen gevoel afgaat, dan is het goed. Noem het intuitie. Juist in deze onzekere tijd van wezenlijk belang om op je eigen kompas te mogen vertrouwen. En als het voor jou goed voelt, kun je anderen ook leiden. Noem dat Informeel Leiderschap. Pak je podium en neem anderen op sleeptouw.

Pauze en hulp vragen

Ook een mooi inzicht is om af en toe een pauze te nemen. Opnieuw je focus onder de loep te nemen. Ben je nog op de goede weg? Zijn er obstakels die je kunt opruimen? Obstakels kosten tijd en energie. En houden je van je koers vandaan. Als je iets laat vallen, krijg je ruimte voor iets anders terug.

Oké, nog een inzicht dan: durf hulp te vragen. Moet je alles alleen doen? Wil je alles alleen doen? Wat is het allerergste dat kan gebeuren als je een ander vraagt om te helpen? Dat die ander ‘nee’ kan zeggen. En dan? Komt er dan een belemmerende overtuiging of angst bij jou naar boven? Je kunt de ander ook vragen waarom hij of zij ‘nee’ zegt. Daar kan een hele goede reden voor zijn. Sterker nog: als je het vraagt, heb je wellicht ook zelf weer een mooi inzicht te pakken.

Loslaten van oordelen

En tot slot weer even finetunen op: het vermogen om niet te oordelen …. in ieder geval zo min mogelijk en niet te snel. Mensen zijn, gelukkig, niet allemaal hetzelfde, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. En daar komt mijn persoonlijke passie bij teamontwikkeling vandaan: omarm de verschillen en bundel alle talenten.

Kernwaarden

Mijn kernwaarden ‘delen en verbinden’ komen ruimschoots aan de orde. Elk personage dat het pad van ‘Het Meisje met de Twee Hartjes’ en haar vader kruist, is zeer bereid om een bijdrage te leveren aan hun zoektocht. Zonder er iets voor terug te willen. En mijn kernwaarde ‘humor’ komt eveneens tot leven, mede dankzij de mooie tekeningen van Barbara van den Berg.

Door het lezen van boeken krijg ik niet alleen nieuwe inzichten of word ik weer even aan mijn houding herinnerd. Maar opent het ook mijn ogen om mijn kennis door te geven aan mijn coach-klanten tijdens een strandwandeling.

Mede dankzij het combineren van fysieke inspanning en mentale ontspanning tijdens zo’n strandwandeling, worden in je hersens nieuwe verbindingen aangemaakt. En het strand is bij uitstek een omgeving om je stip aan de horizon kleur te geven

Met dank aan Saskya Wiegel voor de mooie woorden uit haar boek ‘Het Meisje met de Twee Hartjes’. Maar, waar gaat het verhaal nu over? Wat die zoektocht oplevert, lees je in het boek. Het is te bestellen via www.expeditieopvoeden.nl